top of page
lüszi plakát profil_.png

Lysistrata, 
dragostea mea

szarvashal.png

Sala Mare

2 ore | cu o pauză

”Piesa Lysistrata de Aristofan este celebră nu doar pentru subiectul său ci şi pentru stilul licenţios în care a fost scrisă (sau „fără perdea” cum spunem noi în româneşte). Pentru a-i aduce un omagiu stilistic lui Aristofan, am recurs şi eu la unele vagi sugestii de acest tip. 


 

Am scris această piesă în perioada decembrie 2021 – februarie 2022 cînd în presa europeană s-a vorbit mai mult ca niciodată în ultimii 75 de ani de un posibil război. Prezenţa a 130 000 de soldaţi ruşi la frontiera cu Ucraina i-a trezit parcă pe europeni dintr-un somn lung. Europenii şi-au dat seama, la începutul anului 2022, că pe fond de pace, de societate de consum, de expansiune a industriei de divertisment şi de fascinaţie pentru lumile virtuale au uitat că libertatea trebuie apărată cu armele.”

 

(Matei Vișniec)

meg eg ynaarnxcs ahal.png

Distribuția

Prima Lysistrata,               Ilyés Klaudia

Membrul corului mixt,

Membul corului femeilor

A treia Lysistrata,              Tóth Tünde

Membrul corului mixt,

Membul corului femeilor

Corifeul,                           Dimény Levente

Membrul corului mixt,

Membrul corului bărbaților

Primul poet,                       Nagy László Zsolt

Lüszisztraté férje

Membrul corului mixt,

Membrul corului bărbaților

 

Mesagerul,                              Tőtős Ádám

Membrul corului mixt,

Membrul corului bărbaților

Emilia Ferventès,                   Fodor Réka

Membrul corului mixt,

Membul corului femeilor

Marc Vondervil,                    ifj. Kovács Levente

Membrul corului mixt,

Membrul corului bărbaților

A doua Lysistrata,               Tasnádi-Sáhy Noémi

Membrul corului mixt,

Membul corului femeilor

Soţul Lysistratei,               Szotyori József

Membrul corului mixt,

Membrul corului bărbaților

Angeliki,                              Kocsis Anna

Membrul corului mixt,

Membul corului femeilor

Al doilea poet,                       Szabó Eduárd

Turistul cu cască de persan,

Membrul corului mixt,

Membrul corului bărbaților

 

Jurnalista,                              Trabalka Cecília

Membrul corului mixt,

Membul corului femeilor

zoldmadar.png
25.03.03.19.21.19-Enhanced-NR.jpg

Creatori

Regizor:       Anca Bradu

Scenograf:    Andra Bădulescu Vișniec

Compozitor muzical:       Ovidiu Iloc

Mișcare scenică:       Dimény Levente

Video:       Bozsodi-Nagy Zoltán

Proiecție:       Dan Băsu

Proiecție:       Márton Bence

Regizor tehnic:       Joó Emília

Sufleor:        Tentea Katalin

Personajele din înregistrarea video: 

Baliga Anita, Barabás Hunor,

Barkóczi Réka, Bodi Mátyás-László, Bodis-Kosoczki Gergő, Ghent Adrienn, Hajdu Géza, Hanyecz Debelka Róbert, Kerekes Dalma, Márton Bence,

Nosz Tamás, Porsztner Abigél,

Anca-Bradu-scaled.jpg

Întotdeauna textele antice conțin în ele subiecte umane, esențiale, care devin universale și eterne. Antichitatea este punctul de pornire al gândirii teatrale. Toate tragediile sau comediile scrise de marii corifei ai literaturii antice au surprins omul în niște situații existențiale puternice și elementare. Din Antichitate s-a inspirat renașterea, din renaștere s-a inspirat clasicitatea, din clasicitate s-a inspirat apoi modernitatea. Regăsirea unui subiect antic într-o structură de teatru contemporan e un procedeu recognoscibil de-a lungul timpului în literatura teatrală universală. Ce există în plus în acest text și ceea ce înseamnă de fapt contribuția originală a lui Matei Vișniec în reciclarea acestei teme antice, este actualizarea unor teme fundamentale din acel subiect, și anume acest război dintre sexe, care este un război etern între femeie și bărbat, dar transpus și într-o actualitate a discuției despre politicile de gen. În contemporaneitatea asta tragică și extrem de preocupantă pentru planetă chiar la ora asta, într-un război care există și care determină toate comportamentele umane, într-o situație în care în care omul e înconjurat de pericole, care sunt pericole mortale, reacțiile umane devin din ce în ce mai vii și dorința, instinctul de supraviețuire, bineînțeles că devine din ce în ce mai puternic. Așadar, autorul a simțit această realitate presantă, opresivă, o tensiune în societate și comunitate, și a folosit ideile antice într-o realitate contemporană și într-o construcție poetică alegorică. Partea prima spectacolului nostru urmărește niște elemente de stil ale comicului, care în partea a doua, în partea contemporană, devin niște elemente de stil ale unui distopii contemporane. Deci comicul se mută într-un fel de grotesc, cu elemente suprarealiste, cu elemente absurde, care aduc spectacolul cumva într-o stilistică, mai apropiată distopiei teatrale. Pe deasupra tuturor acestor elemente de expresivitate pe care le folosește și Vișniec și pe care am încercat să le folosesc și eu în spectacol, există un fir muzical foarte frumos și puternic care este excesiv de bine realizat în spectacolul nostru, care face ca spectacolul să aibă mai multe niveluri, și devine un spectacol de teatru în teatru într-o manieră brechtiană. Practic, un cor antic, care se contemporaneizează și el, povestește această istorie sub ochii spectatorilor, cu referințe de contact în interiorul spectacolului, astfel încât actorii pot să vină în sală, vorbesc cu publicul, îi întreabă diverse lucruri, adică și publicul încet, încet face parte din această poveste pe care le-o povestim. Aceste sunt în manieră brechtiană, spărgându-se acel convențional al patrulea perete în care spectacolul se mută cât mai aproape de preocupările spectatorului contemporan.

Cum devine actuală o poveste de bază veche de 2000 de ani?

pirosmadaar.png

"Se aude, sau nu se aude ce am spus? Ce-i atît de greu să vă decideţi? N-am fost clar? Fetele la stînga şi băieţii la dreapta!"

andra_badulescu_visniec1.jpg

Care a fost cea mai grea parte a proiectării scenei?

Concepția spațiului scenic și a costumelor pentru acest spectacol a fost o frumoasă provocare. Am încercat să traduc în imagini ideile și lectura regizorala a unui text complex, cu multe straturi semantice. Ideea principala este că povestim despre război, cu excesele lui, dar și despre pace, cu iluziile ei. Și deși acțiunea piesei se petrece în doua epoci diferite, epoca antică în prima parte și epoca contemporană în a doua, spațiul de joc este unic. Este un spațiu de joc simbolic, un spațiu aspru, brut, ca un fel de adapost militar care se transforma treptat prin deschideri și lumini. Lăzile militare devin module cu care se construiesc multiple imagini, de la Acropole, la podium pentru un concurs de poezie sau labirint. Paturile militare capata si ele mai multe funcționalități metaforice. Costumele sunt interpretări de inspirație antică în prima parte. Bărbații poartă fuste în cea mai pură tradiție antică. Să nu uităm ca fusta și tunica, au fost un element de bază a costumului masculin până în epoca Renașterii când costumul masculin începe să fie mai ajustat pe lângă corp. Iar dacă în prima parte costumele sunt mai monocrome, oscilând între alb și negru, în a doua parte a spectacolului ele se colorează. Aceasta cromatică acidă sau de bomboane fondante, coincide cu epoca de pace, în care preocupările sunt axate pe plăcere, pe jocuri și distracții superficiale. Iar costumul soldatului din final ne amintește tristă realitate, că războiul nu a dispărut complet de pe planetă și că pericolul este din nou la porțile cetății.

luszi costume 1.png
lüszi costum e3.png
Screenshot 2025-03-07 at 09.14.14.png
Screenshot 2025-03-07 at 09.14.56.png
arisztophanesz_forras_wikipedia_0.jpg

Aristofan

În timpul războiului peloponesiac, comediile lui Aristofan dau glas dorinței de pace a oamenilor de rând, care sufereau din cauza conflictului, și neîncrederii lor față de politicieni. În operele sale pot fi recunoscute numeroase personalități ateniene ale epocii. A scris 44 de comedii, dintre care 11 s-au păstrat până în zilele noastre. Adesea parodia operele tragicilor contemporani. Piesa Lysistrata a fost prezentată în premieră în anul 411 î.Hr., exact acum 2436 de ani.

i.e. 446 - i.e. 386

Cine e Lysistrata în 2025?

R6II8281.jpg

Cred că în fiecare dintre noi există un „Lysistrata” care, încă din copilărie, narrează continuu, făcând parte din personalitatea noastră. Mă refer aici la credința interioară care ne definește valorile și moralitatea. Astfel, prin acest „mic Lysistrata” interior, care caută soluții și ceea ce este corect, mă conectez la oameni și la tot ceea ce mă înconjoară. Bărbatul și femeia nu pot exista unul fără celălalt, suntem parteneri care ne completăm reciproc. Așa a fost și la începutul creației, unul nu putea exista fără celălalt, de aceea a primit un partener, iar atunci când cei doi se întâlnesc, devin întregi și doar atunci pot crea viață.

R6II8584.jpg

Lysistrata nu este doar o femeie sau un bărbat, pentru că oricare dintre noi poate fi Lysistrata. Ea reprezintă omul care prețuiește profund viața. Aruncăm cuvinte precum viață, moarte, boală, sănătate, sărăcie, război, ură, pierdere, dar, în esență, Lysistrata este acea persoană care își dorește ca ochii noștri să se deschidă, să înțelegem că ura naște ură și că războiul nu poate duce decât la și mai mult război. Orice femeie, fată, mamă, copil, văduvă, soție, logodnică, băiat, bărbat care luptă pentru pace și pentru ca viața pe Pământ să fie mai bună – acela este Lysistrata. Desigur, fiind oameni, nu suntem perfecți. A greși este omenește, iar deciziile noastre nu sunt întotdeauna cele mai bune. Însă ceea ce o absolvă pe Lysistrata este intenția ei de a face bine. Ea recunoaște când a greșit, înțelege dacă nu a fost suficient de clară și dacă a exagerat în alegerile sale. Apoi se ridică, spune „Da, am greșit” și caută o nouă soluție. Important este să avem grijă unii de alții, de noi înșine și de lumea din jurul nostru, pentru că doar așa și lumea ne va proteja la rândul ei.

Tóth Tünde.jpg

Nu știu cine este Lysistrata. Dar dacă nu poate închide tezaurul de pe Acropolă, atunci toate eforturile ei pentru pace sunt în zadar... Nu contează ce gândește Lysistrata... În 2025, pare că noi, oamenii, răsturnăm orice intenție nobilă, orice gând mare, așa cum ne dictează interesele.

Unde e Bărbatul
în 2025?

R6II8057.jpg

Simt că, într-adevăr, există un anumit nivel de feminizare la bărbați. În alte domenii, observ că preiau complet rolul femeilor și devin subordonați acestora. Este important să rămânem bărbați și, cumva, să încercăm să le tratăm pe femei ca femei, să le oferim ceea ce merită cu adevărat. Este esențial să le protejăm, dar nu trebuie să mergem nejustificat pe front să luptăm din cauza politicii, ci să găsim acea cale de mijloc care pare imposibilă. Așa putem ajunge cumva mai aproape de normalitate.

Dimeny Levente.jpg

Cred că întrebarea nu este unde se află bărbatul astăzi, pentru că el este acolo unde trebuie, atunci când este nevoie (semn de subînțelegere). Întrebarea este, unde se află OMUL astăzi: unde se află acceptarea diversității și/sau dimpotrivă, erodarea acesteia sub presiunea intereselor marii politici? Este capabil INDIVIDUL să vadă, să accepte și să trăiască alături de diferențele care există între oameni? Poate omul să răspundă istoriei și să nu permită ca aceleași grozăvii să se întâmple din nou, grozăvii care s-au produs tocmai din lipsa acestor înțelegeri?

Bărbatul să fie bătbat! Totdeauna și peste tot!

Kovacs Levente.jpg
bottom of page